studentski portal Login
Visoka škola za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje
BRZI LINKOVI
BUDITE OBAVEŠTENI

Unesite podatke i svakih 15 dana na Vašu adresu stizaće
ITS studentske novosti

STUDENTI O ITS-u
Petar Gnjidić„Za ITS sam se odlučio zbog plana i programa koji nudi. Prilično sam bio upućen u programiranje i baze podataka pre nego što sam došao na ITS. Znanje koje sam ovde stekao sada koristim pri izradi studentskog servisa za kačenje predavanja. Atmosfera u školi je krajnje prijatna i prijateljska. Upoznao sam dosta zanimljivih ljudi. Polaganje ispita je usklađeno sa prirodom ispita, pa ono postoji preko zadataka ili u TLS. ITS bih preporučio svima koji žele da upotpune svoje znanje i da ono što nauče danas mogu sutra praktično da iskoriste. To znam po sebi.

Pogledajte ostale utiske studenata>>>
PETAR GNJIDIĆ, DIPLOMAC

DEVOJKE BIRAJU IT ZANIMANJE

Iako u poslednje vreme praksa pokazuje da nije tako, navikli smo na pravilo da u prirodnim i tehničkim naukama uglavnom dominiraju muškarci, dok su društveno-jezičke nauke, medicina, farmacija, biologija nauke „rezervisane” za osobe ženskog pola.

Ako analiziramo samo statistiku, doći ćemo do zaključka da muškarci dominiraju u tehničkim naukama. Međutim, kako skorašnja istraživanja pokazuju, sve je veći broj osoba ženskog pola koje odlučuju da se oprobaju u ovim zanimanjima. Danas, sve više žena odlučuje da gradi karijeru u IT sektoru, i sve je više onih koje na tim pozicijama uspevaju i zauzimaju ključne, rukovodeće pozicije u kompanijama, što nedvosmisleno dokazuje da tehnički svet nije rezervisan samo za muškarce.

Ova pojava nije začuđujuća, naprotiv.

Za razliku od ostalih tehničkih nauka (sfera građevine, mašinstva ili elektotehnike), u kojima većinu čine muškarci, između ostalog, zbog prirode posla koji podrazumeva rad u okruženju nedovoljno prikladnom i primamljivom za osobe ženskog pola (konstrukcije, industrija, mašine, elektrane...), IT inženjerstvo je prva zaista privlačna disciplina kako za jedan, tako i za drugi pol.
Posao u IT oblasti nije fizički zahtevan, obavlja se uvek u dobrim uslovima, zahteva kreativnost, maštu i intuiciju, omogućava uspeh u karijeri i odličnu zaradu, a može se vrlo efektivno kombinovati sa znanjima iz drugih oblasti, što znači da spada u najsvestranije poslove.

Sve ovo, naravno, utiče da, u odnosu na prethodne godine, broj žena u IT sektoru vrtoglavo raste, pogotovo u oblasti e-uprave i elektronskog poslovanja. Takođe, upravljanje IT projektima više nije posao za koji se opredeljuju samo muškarci.

Predrasude da žene nisu stvorene za ovu nauku i dalje vladaju, ali one, činjenica je, drže neka ključna mesta u najboljim svetskim korporacijama, što dokazuje da počeci programiranja sa pionirkom informatike Ejdom Bajron nisu slučajni.

I zaista, istraživanja pokazuju da se u poslednje vreme, pogotovo ove i prethodne godine, mnogo više ženskih osoba opredeljuje za školovanje u IT sektoru.

Godine 2008, od ukupnog broja upisanih studenata, samo 6.4% su bile devojke, što je mnogo manje u odnosu na ono što je usledilo narednh godina. Brojevi u procentima se kreću uzlaznom putanjom, da bi danas, na primer, na smeru Organizacione nauke bilo čak 30.76% devojaka.


Nema razloga da oblast koja je danas najprofitabilnija i koja najsigurnije obećava uspeh u karijeri i visoku zaradu ne bude dostupna pripadnicama ženskog pola. Sklonost ka nauci nema nikave veze sa polom i ispoljava se u ranom detinjstvu, a ne rođenjem. Dakle, nema razloga da u ovom zanimanju prednjače muškarci.

 

 
 

Primeri najuspešnijih žena na svetu to potvrđuju:

Sheryl Sandberg - Posle četiri godine rada kao COO (Chief operations officer) u kompaniji Facebook primljena je u odbor direktora za onlajn društvene mreže.

 

Indra Nooyi - CEO kompanije PepsiCO koja je uspela da prošle godine ostvari prihode u kompaniji od čak 66 milijardi dolara.


Irene Rosenfeld - CEO kompanije Kraft rukovodila je velikim procesom razdvajanja u konditorskoj industriji, što je dovelo do stvaranja dve nove kompanije.

 

Virginia Rometty - pravi “veteran” kompanije IBM u kojoj je provela 30 godina svog života, da bi pretprošle godine postala CEO kompanije. Danas ova kompanija ostvaruje prihode od 100 milijardi dolara godišnje.

Marissa Mayer - bivša direktorka Google-a, a sadašnja “nova nada” kompanije Yahoo, čija je direktorka postala prošle godine s planom da istakne prednost franšizinga Yahoo-ovih najpoznatijih servisa (email, finansije i sport).

Anne Sweeney - kopredsedavajuća kompanije Disney Media Networks i predsednica Disney - ABC Television Group, koja obuhvata preko 600 miliona gledalaca u 169 zemalja sveta.

Susan Wojcicki - viša podpredsednica Googla, koja stoji iza najpoznatijih kompanijskih brendova kao što su AdWords i AdSense, Analytics i DoubleClick i odgovorna je za prihod kompanije od 37,9 milijardi u 2011.  godini.

Diane Von Furstenberg - predsednica je Društva modnih kreatora Amerike (CFDA), koje danas okuplja 350 vrhunskih dizajnera.

Sheri McCoy - bivša direktorka kompanije Johnson & Johnson, a danas CEO kompanije Avon.

Mary Barra - najmoćnija žena u General Motorsu, koja je najveća autokompanija na svetu. Ona nadgleda rad 36.000 ljudi i upravlja dizajnom, proizvodnjom i kvalitetom više od 11 svetskih automobilskih brendova.

Laura Lang - u januaru prošle godine je postala direktorka kompanije Time Inc. i uspela da do juna iste godine sklopi posao sa Apple-om za distribuiranje pretplata na 20 Time-ovih magazina putem iPad uređaja.
Predupisni rok je otvoren!

Predupis za generaciju 2017/2018 je u toku. Prijavite se na vreme >>

ITS TV
Video obilazak škole
ITS školski kanal>>> Profesori i nastavni tim

ITS nastavnički kanal>>>

Predstavljanje predmeta

ITS kanal o predmetima>>>

PITAMO VAS
Koji uređaj najviše koristite u toku dana?

laptop
PC
tablet
mobilni telefon

 
garancija