studentski portal Login
Visoka škola za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje
BRZI LINKOVI
BUDITE OBAVEŠTENI

Unesite podatke i svakih 15 dana na Vašu adresu stizaće
ITS studentske novosti

STUDENTI O ITS-u
Petar Gnjidić„Tokom nastave na ITS-u imala sam utisak kao da sam deo tima, kako zbog okruženja tako i zbog prilike da učestvujem u brojnim projektima. Nastavni plan ide u korak sa vremenom, što je najbitnije za IT oblast. Nema suvoparnog učenja teorije, već objašnjenja na praktičnim primerima i realnim životnim situacijama. ITS je učinio moje studiranje zanimljivim, motivisao me je da napredujem, postignem izvanredne rezultate i ostvarim svoje ciljeve. Sada sam zaposlena u kompaniji LINK group, kao koordinator Centra za razvoj karijere, gde imam priliku da steknem kvalitetno radno iskustvo, radeći sa timom profesionalnih i kreativnih ljudi.
Pogledajte ostale utiske studenata>>>

TIJANA RUSIĆ, DIPLOMAC


Autor: Prof. dr Miroslav RadosavljevićAplikacije koje se razvijaju obično su grupisane u jedinstven sistem koji se često nazia informacionim sistemom. Za razvoj informacionih sistema postoji čitava lepeza metodologija, različitih metoda, razvojnih softverskih alata, računara i potrebnog broja informacionih radnika sa neophodnim iskustvom. Brzina prihvatanja znanja i sticanja iskustva umnogomei je posledica motivacije studenata, prethodnog obrazovanja i odlučnosti da se posvete ovoj oblasti informacionih tehnologija.

Možda bi se moglo reći da najveći broj informacionih inženjera koristi već postojeće softvere u različitim oblastima života, a da samo manji deo razvija sopstvena rešenja. Uzroci za ovakvo stanje su mnogobrojni, ali je svakako jedan od opredeljujućih to što je elektronsko poslovanje postalo dominantni vid u poslovanju, te je sve manje finansijskih mogućnosti za dugoročna istraživanja i kreiranja rešenja, kao i orijentacija na računarstvo u oblaku, za šta su neophodni hardverski resursi koji se nude potencijalnim korisnicima. S druge, strane informacioni radnici prilikom razvoja informacionih sistema obično ne znaju sve pojedinosti poslovnog sistema koje treba modelovati, za šta bi trebalo zaposlene odvajati od svakodnevnog posla da bi pružili neophodnu pomoć.

Iz navedenih razloga vlasnici poslovnih sistema se sve češće odlučuju za kupovinu licence aplikacija koje se nude na tržištu. U ovakvim okolnostima inženjerima informatike se otvara mogućnost da administriraju u uvođenju, korišćenju i obuci zaposlenih na tim aplikacijama, što će, najverovatnije, i u budućnosti biti sve izraženije.

Danas na tržištu postoje mnoga softverska rešenja koja imaju za cilj da pokriju celokupno poslovanje poslovnog sistema ili preduzeća, koja se zovu Planiranje resursa preduzeća ili mnogo poznatija kao ERP sistemi (eng. Enterprise Resource Planning). Jedan od ciljeva koje stoje pred svršenog inženjera informacionih tehnologija je, pored ostalih, osposobljavanje za administratora ERP sistema, Enterprise IT System Engineer i IT Support Technicians.

Studenti ITS-a tokom školovanja upoznavaju Microsoft Dinamics Navision i Open source Odoo ERP informacione sisteme koji spadaju u najpoznatije svetske aplikacije za mala, srednja i manja velika preduzeća.

Open source Odoo


Odoo je najbrže razvijeni poslovni softver u svetu, a poseduje kompletan paket integrisanih poslovnih aplikacija koje pokrivaju sve poslovne potrebe, od Website/eCommerce do proizvodnje, inventara i računovodstva. To je prvi put da jedan softver postigne takvu funkcionalnu pokrivenost.


Primarni pristup Odoo sistemu je putem Web interfejsa. U novom okruženju Odoo, ili bivši OpenERP sistem, postoji sledeće mogućnost za pristup: korisnik u probnoj ili plaćenoj varijanti i razvojni programer uz pristup svim modulima za gradnju ili njihovu nadogradnju u cilju poboljšanja. Sistemu se pristupa kreiranjem korisničkog naloga na Web adresi http://www.Odoo.com/online/ i izborom opcije načina korišćenja.
Pored navedene, postoji opcija instalacije neke od ponuđenih verzija softvera za operativne sisteme Windows i Linux i kompletan izvorni kod (source code).

Microsoft Dinamics NavERP informacioni sistem je softverski proizvod Microsofta, koji pokriva poslovanje malih i srednjih preduzeća prateći finansije, proizvodnju, upravljanje odnosima sa klijentima, lancima snabdevanja, analitike, elektronske trgovine…


U Dinamics NAV 2013 postoji novi Web korisnički klijent koji pristupa podacima preko interneta pomoću pretraživača kao što su Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, ali i preko pretraživača na različitim platformama operativnih sistema na mobilnim uređajima kao što su Windows Phone 7.5, Android kao i iOS za iPhone i iPad.

Radeći u jednom i drugom ERP sistemu, studenti upoznaju pojedine module, njihove mogućnosti, arhitekturu i organizaciju sistema, povezivanjem raznih poslovnih procesa preko neophodnih podataka, informacija, izveštaja, vodeći računa o bezbednosti pristupa podacima i hijerarhijskim nivoima korisnika.

Objavljeno: 23. decembar 2015.
  » Prosledite prijatelju

Ostavite komentar ili pitanje

Pravila za ostavljanje komentara: Želimo da razgovor bude opušten. Nemamo nameru da se mešamo u komentarisanje, ali komentari van konteksta posta, neučtivi ili napadni mogu biti obrisani. Molimo Vas da se potpisujete ličnim imenom ili inicijalima, a ne poslovnim nazivom. Uživajte i hvala Vam što doprinosite ovom razgovoru.

Ime (obavezno)

E-mail (neće biti objavljen) (obavezno)

Komentar:

Radi zaštite od spam botova, molimo Vas da unesete rešenje pitanja koje vidite na slici dole(koristite brojeve):