studentski portal Login
Visoka škola za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje
BRZI LINKOVI
BUDITE OBAVEŠTENI

Unesite podatke i svakih 15 dana na Vašu adresu stizaće
ITS studentske novosti

STUDENTI O ITS-u

„Pošto sam se uverio u savremenost i naprednost programa i dobre uslove koji postoje na ITS-u, pre svega u smislu tehničke opremeljenosti, odlučio sam da napustim Građevinski fakultet, koji sam do tada studirao i upišem ITS. Nijedna viša škola ni fakultet nisu imali tako savremen program kao ITS. Inače, na ITS-u sam došao bez ikakvog predznanja o programiranju ili bazama podataka. Bez obzira na to, nisam imao nikakvih problema pri usvajanju gradiva, jer se profesori stvarno trude da studenti razumeju gradivo.
Već nakon druge godine, počeo sam da radim u Softlinku kao C# programer na održavanju i razvoju informacionih sistema, a danas sam napredovao do pozicije Educational Software Project Leadera.”

Pogledajte ostale utiske studenata>>>
VANJA MIKULEC, DIPLOMAC


Autor: Prof. dr Miroslav RadosavljevićAplikacije koje se razvijaju obično su grupisane u jedinstven sistem koji se često nazia informacionim sistemom. Za razvoj informacionih sistema postoji čitava lepeza metodologija, različitih metoda, razvojnih softverskih alata, računara i potrebnog broja informacionih radnika sa neophodnim iskustvom. Brzina prihvatanja znanja i sticanja iskustva umnogomei je posledica motivacije studenata, prethodnog obrazovanja i odlučnosti da se posvete ovoj oblasti informacionih tehnologija.


Autor: dr Svetlana Jevremović


Snažni razvoj novih tehnologija i njihova sve veća primena u svakodnevnom životu  jasno ukazuje na činjenicu da je programiranje, sa svim svojim podvrstama, jedna od profesija čiji će se značaj vremenom uvećavati. Živimo u novom tehnološkom dobu u kojem su veštine za računarom od presudnog značaja za zapošljavanje. Stav brojnih HR stručnjaka je da će programiranje u naredne dve decenije biti delatnost u kojoj će se posao pronalaziti daleko lakše nego u drugim granama.


Autor: mr Ana Stanković

Razlike u značenju

Da ne bi bilo zabune na šta se pojam tutorijal u ovom tekstu odnosi, trebalo bi odmah pojasniti poreklo i različita značenja ove reči, koja se već odomaćila u našem jeziku. U tradicionalnoj nastavi ovaj pojam Tutorial – tutorski (pridev) – Tutorial teaching method – podrazumeva individualan pristup, obično sa jednim studentom, ili manjom grupom, gde nastavnik nadzire, usmerava, podstiče rad studenta na nekom konkretnom polju na kom je stručan.
Autor: dr Marko Vulić

Činjenica da automobili mogu komunicirati na različite načine zahvaljujući veštinama verbalne i neverbalne komunikacije vozača odavno je poznata i prihvaćena, ali … mnogo je značajnije što oni mogu samostalno da komuniciraju sa ostalim učesnicima u saobraćaju. Može se reći da već sada automobili imaju sposobnost samostalnog odlučivanja u pojedinim situacijama.


Razvoj aplikacija koje će unaprediti bezbednost i sigurnost učesnika u saobraćaju smatra se novim talasom tehnoloških aktivnosti. Komunikacija između automobila i eksternih “uređaja” može se posmatrati kroz nekoliko oblika interakcije:


Autor: mr Milosav Majstorović

Veza između poslovanja i informacione tehnologije (IT) je stalna tema kako u akademskim tako i u industrijskim krugovima više od 30 godina. Poravnanje (usaglašenost) poslovanja i IT-ja je generalno važna komponenta i osnova za optimizaciju poslovnih performansi bilo koje organizacije.

S obzirom na stalne promene kako u IT svetu tako i u savremenom poslovanju, rad na poravnanju poslovanja i IT je sve značajniji. Uzrok problema poravnanja je pre svega u različitim nivoima apstrakcija poslovanja i IT koncepata. U cilju rešavanja ovog problema, već duže vreme je aktuelan pristup razvoju informacionih sistema (IS) zasnovan na tzv. arhitekturi organizacije (prevod engleskog termina Enterprise Architecture).Autor: dr Svetlana Jevremović

Kaže se da je najslabija karika zaštite svakog sistema najčešće čovek, te da je najbitnije edukovati korisnike. U tu svrhu je namenjen i blog koji je pred vama.


 

Autor: dr Marko Vulić

Broj internet korisnika se svakim danom povećava. Trenutni broj internet korisnika dostigao je cifru od blizu 3.000.000.000. Kada je potrebno pronaći neku informaciju ili podatak skoro svako od nas pribegne pretrazi željenog pojma na vebu. Deset vodećih alata za pretragu na internetu su (navedeni prema onlajn tržišnom udelu): Google, Bing, Yahoo!, Baidu, Ask Jeeves, 360 Search, YANDEX RU, YANDEX, Naver, AOL. Google koristi skoro 90% internet korisnika.Autor: Goran Radić

Mnogo je izazova sa kojim se danas suočavaju softverski razvojni timovi. Najzanimljiviji su oni koji potiču iz samog okruženja za koji se softver gradi. Za razliku od bilo koje druge delatnosti, zahtevi za softverskim rešenjem danas mogu doći iz bilo kog domena: industrije, medicine, obrazovanja, komunikacija, saobraćaja,... Ne postoji oblast rada u kojoj nema korišćenja IT ili primene nekih softverskih rešenja. Svaka od njih sa svojim specifičnostima i zakonitostima. Koliko softverski razvojni timovi poznaju oblasti za koje pišu softverska rešenja? Stručnjak iz domena aplikacije je neophodan. Da li je uvek dostupan? Najčešće, ne.

 


Izvor: Forbes
 
Kada je Gartner završio svoj Gartner Simpozijum/IT ekspo 2013. u Orlandu, okupio je desetine hiljada IT izvršioca. Među najiščekivanijim aspektima skupa su razmišljanja Gartnerovih govornika kada je reč o IT trendovima. Među nekoliko zajedničkih trendova bili su Deset vodećih tehnoloških trendova za 2014. Evo kratkog pregleda ovih trendova.
 


Visokokvalitetno obrazovanje, stručnost i zadovoljstvo studenata naš su prioritet. Sve naše aktivnosti, sve ono čemu težimo usmereno je, u stvari, ka tome. Povratna informacija nam je veoma važna, jer želimo da budemo sigurni da smo uspeli u svom cilju – da stvorimo stručne i uspešne profile ljudi koji će biti zadovoljni sobom, kako na profesionalnom tako i na ličnom planu. Razgovarali smo sa našim stipendistima o tome šta im se najviše dopada/ne dopada na ITS-u . Prenosimo vam njihove utiske.