studentski portal Login
Visoka škola za informacione tehnologije, računarski dizajn i savremeno poslovanje
BRZI LINKOVI
BUDITE OBAVEŠTENI

Unesite podatke i svakih 15 dana na Vašu adresu stizaće
ITS studentske novosti

STUDENTI O ITS-u
„Na ITS-u mi se sviđa to što su sve tri godine koncentrisane na praktično znanje, ne postoje suvišni predmeti i, jednom rečju, gradivo je zaista konkretno. U poređenju sa drugim fakultetima, na ITS-u dobijam mogućnost da praktično primenim ono što naučim. Nema suvoparne teorije i učenja napamet. Sve što smo učili ja sam zaista shvatila i sposobna sam to da upotrebim. Studentima je školovanje mnogo pristupačnije: svi servisi, studentska služba, profesori su uvek tu, nekako mi je sve dostupno. Računarski sistemi i Osnove programiranja su mi do sada bili najbolji predmeti. Jedna od prednosti je i to što sa profesorima mogu da komuniciram i putem e-maila, a odgovori mi stižu već u toku dana. Planiram samostalno da se bavim programiranjem i sigurna sam da ću ovde steći svo potrebno znanje.”

Pogledajte ostale utiske studenata>>>
MARIJA ALEKSIĆ, STUDENT


Autor: Prof. dr Miroslav RadosavljevićAplikacije koje se razvijaju obično su grupisane u jedinstven sistem koji se često nazia informacionim sistemom. Za razvoj informacionih sistema postoji čitava lepeza metodologija, različitih metoda, razvojnih softverskih alata, računara i potrebnog broja informacionih radnika sa neophodnim iskustvom. Brzina prihvatanja znanja i sticanja iskustva umnogomei je posledica motivacije studenata, prethodnog obrazovanja i odlučnosti da se posvete ovoj oblasti informacionih tehnologija.


Autor: dr Svetlana Jevremović


Snažni razvoj novih tehnologija i njihova sve veća primena u svakodnevnom životu  jasno ukazuje na činjenicu da je programiranje, sa svim svojim podvrstama, jedna od profesija čiji će se značaj vremenom uvećavati. Živimo u novom tehnološkom dobu u kojem su veštine za računarom od presudnog značaja za zapošljavanje. Stav brojnih HR stručnjaka je da će programiranje u naredne dve decenije biti delatnost u kojoj će se posao pronalaziti daleko lakše nego u drugim granama.


Autor: mr Ana Stanković

Razlike u značenju

Da ne bi bilo zabune na šta se pojam tutorijal u ovom tekstu odnosi, trebalo bi odmah pojasniti poreklo i različita značenja ove reči, koja se već odomaćila u našem jeziku. U tradicionalnoj nastavi ovaj pojam Tutorial – tutorski (pridev) – Tutorial teaching method – podrazumeva individualan pristup, obično sa jednim studentom, ili manjom grupom, gde nastavnik nadzire, usmerava, podstiče rad studenta na nekom konkretnom polju na kom je stručan.
Autor: dr Marko Vulić

Činjenica da automobili mogu komunicirati na različite načine zahvaljujući veštinama verbalne i neverbalne komunikacije vozača odavno je poznata i prihvaćena, ali … mnogo je značajnije što oni mogu samostalno da komuniciraju sa ostalim učesnicima u saobraćaju. Može se reći da već sada automobili imaju sposobnost samostalnog odlučivanja u pojedinim situacijama.


Razvoj aplikacija koje će unaprediti bezbednost i sigurnost učesnika u saobraćaju smatra se novim talasom tehnoloških aktivnosti. Komunikacija između automobila i eksternih “uređaja” može se posmatrati kroz nekoliko oblika interakcije:


Autor: Prof. dr Slavko Pokorni 

Iako predviđanje razvoja tehnologija i njihovog uticaja na ljudsko društvo može biti rizično, a posebno u oblasti računarskih tehnologija (zbog brzih promena koje se u toj oblasti dešavaju), IEEE Computer Society (IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers, međunarodna organizacija inženjera elektrotehnike i elektronike, mada su u današnje vreme članovi i iz drugih oblasti, na primer informacionih tehnologija) je prošle godine kontaktirala sa ekspertima iz Facebooka, Googlea, HP Labs, Microsofta itd, kako bi pomogli u izradi izveštaja o tome koje će tehnologije ostvariti najznačajniji uticaj i kuda će se razvijati do 2022. godine. Pored toga, kontaktirano je i sa nekoliko hiljada članova IEEE. Postepeno se došlo do 23 tehnologije za koje se smatra da će promeniti svet u narednih 8 godina.


Autor: dr Vladimir Simović

Napredak u tehnologiji doveo je, između ostalog, do napretka i u načinu na koji obavljamo finansijske transakcije. Konkretno, banke su svojim klijentima ponudile platne kartice kao sredstvo plaćanja, kako na bankomatima i POS terminalima, tako i na internetu. Osim brojnih povoljnosti koje ovakav način obavljanja transakcija plaćanja sa sobom nosi, došlo je i do pojave sofisticiranih oblika kriminala, direktno povezanih sa korišćenjem platnih kartica.

 

 


Izvor: Forbes
 
Kada je Gartner završio svoj Gartner Simpozijum/IT ekspo 2013. u Orlandu, okupio je desetine hiljada IT izvršioca. Među najiščekivanijim aspektima skupa su razmišljanja Gartnerovih govornika kada je reč o IT trendovima. Među nekoliko zajedničkih trendova bili su Deset vodećih tehnoloških trendova za 2014. Evo kratkog pregleda ovih trendova.
 


 Autor: dr Svetlana Anđelić

Kad počnete da pregledavate oglase u IT sektoru, verovatno vas uhvati blaga panika, bez obzira što se u medijima stalno govori kako je to deficitan kadar na našim prostorima. O čemu je, zapravo, reč?


Autor: Milica Nastasić

Za neke poslove koji su pre pet godina bili apstrakcija i mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromno interesovanje. Najveća poslovna društvena mreža LinkedIn sprovela je istraživanje koje je uključilo 259 miliona profila koji se nalaze na ovoj mreži kako bi utvrdili koji su to poslovi koji nisu postojali 2008. godine.

Na prvom mestu našli su se iOS i Android developeri, tj. programeri za mobilne aplikacije. Za samo 5 godina, broj Android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta, sa svega pedesetak 2008. godine, do preko 10.000 koliko ih je bilo 2013. godine.

 

 


 Autor: Stevica Stojić
 
Ukoliko čitate ovaj blog, velika je verovatnoća da želite da postanete Web Developer. Da bi ste to uradili, morate naučiti neki od popularnih server side programskih jezika, kao sto su PHP ili ASP.NET. Pre nego sto odlučite koji jezik ćete proučavati, neophodno je da analizirate trenutno stanje na tržištu.