Studijski program/studijski programi : RAČUNARSKA MULTIMEDIJA
Vrsta i nivo studija: Osnovne strukovne studije
Naziv predmeta: FOTOGRAFIJA
Status predmeta: izborni
Broj ESPB: 7

Cilj predmeta

Predmet Fotografija istražuje ulogu fotografije u dizajnu, kao i savremenog dizajnera u oblasti fotografije. Studenti izučavaju fotografiju sa najrazličitijih aspekata, teoretski i praktično, produbljujući odnos ovih oblasti, brišući jasne granice i otvarajući vidike i mogućnosti dizajnera u savremenom okruženju. Oni samostalno izrađuju autorske snimke u kvalitetno opremljenom fotografskom studiju i pleneru, radi boljeg razumevanja gradiva i traženja ličnog izraza i afiniteta na ovom polju.

Ishod predmeta

Studenti će naučiti istoriju i nastanak fotografije, odnos fotografije i drugih vizuelnih umetnosti, odnos umetničke i primenjene fotografije, najpoznatije fotografske pravce i predstavnike, konstrukciju i osnovna podešavanja SLR kamere, ekspoziciju, osnovne zakone optike na kojima se bazira fotografija, Studenti će naučiti šta je blenda, žižna daljina, vrste objektiva, vidni ugao objektiva, dubinsku oštrinu, kadriranje i kompoziciju, pravilo zlatnog preseka, pravilo trećina, sortiranje i analizu snimaka, osnovnu svestlosnu postavku, elemente od kojih zavisi kvalitet snimka, kako se određuje balans bele boje, akcioni prostor, podešavanja u Camera Raw, prednosti Raw formata, pojam tople rasvete, pojam hladne rasvete, table top fotografiju, life fotografiju, life-style fotografiju, režiranu fotografiju, elemente reklamne fotografije.
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava
Uvod u Fotografiju. Nastanak i razvoj. Bezvremeni principi i zakoni; Kamera obcura, optika i hemija. Kamera, Konstrukcija i tipovi, mehanika, DSLR, modovi rada, osetljivost temperatura svetla. Blenda i ekspozicija. Dubinska oštrina. Vrste sočiva. Od obrade fotografije do digitalne grafike, prožimanje disciplina. Autorova fotografija u grafici.

Pogledajte kompletnu knjigu predmeta za ovaj predmet .