Diplomirala je 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za istoriju umetnosti na Katedri za modernu umetnost. Master studije završila je 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za etnologiju i antropologiju. Doktorske studije završila je 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za istoriju umetnosti na Katedri za modernu umetnost.

Irina Tomić radila je u Maloj galeriji „Singidunum” u Beogradu (2008) i u Narodnom muzeju u Beogradu (2014–2016), gde je volontirala prvo kao volonter-pripravnik, a nakon sticanja zvanja kustosa bila je angažovana na poslovima iz oblasti muzejske delatnosti i zaštite baštine. Irina Tomić autor je i izložbi. U okviru manifestacije „Noć muzeja” (2011), u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, priredila je izložbu slika Rade Selaković, pod nazivom „Zlato”. Uz Oliveru Vukotić, autor je izložbe „Talenat i osećajnost” (Izbor iz zbirke MC „Odbrana”) u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije (2016).

Ima tri godine nastavničkog iskustva u visokoškolskoj nastavi na visokoobrazovnoj instituciji (Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu) iz oblasti istorije umetnosti i antropologije.

U zvanje asistenta izabrana je 2016. godine. Autor je monografije o umetnici Radi Selaković (TOPY, 2011). Jedan je od tri autora kataloga umetničke zbirke Medija centra „Odbrana” Ministarstva odbrane. Povodom međunarodnog vizantološkog kongresa u Beogradu (2016), autor je dve studije u pratećoj publikaciji. Etnografski muzej u Beogradu objavio je u posebnom izdanju njen master rad. Redovno objavljuje naučne radove u domaćim i stranim časopisima. Dobitnik je Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2010. godinu. U timu je za akreditaciju naučno-istraživačkog rada na Fakultetu savremenih umetnosti.