Aleksandar Šević je vanredni profesor na Triniti poslovnoj školi Triniti koledža u Dablinu. Od 2010. do 2020. godine bio je direktor master programa iz oblasti finansija koji je 2020. godine časopis „Fajnenšal tajms” rangirao kao peti u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Od 2021. godine je direktor master programa iz oblasti upravljanja rizikom. Pre nego što je počeo da radi na Triniti koledžu, Aleksandar je bio predavač na Poslovnoj školi Univerziteta Njukasl (Novi Južni Vels), u Komonveltu Australije.

Osnovne studije je završio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, studijski program: Finansije, bankarstvo i osiguranje. Po završetku studija zaposlio se na Ekonomskom institutu, gde je radio do odlaska u Singapur na doktorske studije. Dvogodišnje master studije iz oblasti međunarodnih odnosa završio je na Postdiplomskoj školi međunarodnih odnosa Međunarodnog univerziteta u Japanu, u prefekturi Nigata. Doktorat iz oblasti finansija odbranio je na Nanjang poslovnoj školi sa Nanjang tehnološkog univerziteta u Singapuru 2003. godine.

Aleksandar je pomoćnik urednika časopisa „Finance Research Letters”. Radove je objavljivao u domaćim i stranim časopisima, kao što su „International Review of Financial Analysis”, „Journal of Business Research”, „Ekonomika preduzeća”, „Računovodstvo”, „Jugoslovensko bankarstvo”, „Journal of International Money and Finance”, „Journal of Multinational Financial Management”, „Research in International Business and Finance”, „Annals of Operations Research”, „Technological Forecasting and Social Change”, „International Journal of Finance and Economics”, „Journal of International Financial Markets”, „Institutions and Money”, „Managerial Finance” i „Finance Research Letters”. Pored toga, nosilac je CFA čartera (od 2005. godine) i CAIA čartera (od 2013. godine).