3D grb ITS visoke škole BeogradU cilju vizuelizacije misije i što autentičnijeg isticanja naših primarnih ciljeva u obrazovanju i vaspitanju, logo Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije, dopunjen je znakom u obliku grba. Grb na najbolji način oslikava kvalitet, iskustvo i proverena znanja koja naša škola sa uspehom pruža svojim studentima.

Simbolika boja i znakova na grbu je veoma kompleksna – svaki element ima jedinstveno značenje koje obogaćuje poruku koju na ovaj način želimo da pošaljemo. Međutim, svi skupa, likovno uobličeni, imaju jedinstveni cilj, a to je da ukažu na vrednosti kojima se naša škola može ponositi, na čijem jačanju i dalje radi, želeći da pokaže koliko je obrazovanje, u stvari, važno.

Tri boje kao tri principa celovitosti

Kroz kombinaciju boja, počevši od crvene, koja simbolizuje hrabrost i otvorenost za nove ideje i poduhvate, preko crne koja ukazuje na postojanost u ostvarenju ciljeva, do bele – boje sveobuhvatnosti i mladosti, grb u prvi plan ističe suštinske vrednosti na kojima se zasniva rad ovih dveju škola.

Zvezde - ambicija za svaku godinu školovanja

U egipatskim hijeroglifima zvezda je korišćena u rečima kao što su doneti, sticati obrazovanje, učitelj. Kada je okrenuta nagore, predstavlja ambiciju, svetlost, duhovnost i obrazovanje, a kada ima pet krakova kvalitet darovan od Boga, sklad, savršenstvo i postojanost. Četvorogodišnje obrazovanje, predstavljeno kroz simboliku zvezda, predstavlja mogućnost dobijanja kvalitetnih znanja, priznatih diploma i uspešne budućnosti.

Simbol otvorenosti i obrazovanja, naših osnovnih principa

Otvorena knjiga, kao simbol obrazovnih ustanova, znači pokazivanje i manifestaciju, simbolizuje stalno učenje i usavršavanje, nova znanja i iskustva, kao i spremnost da ono što umemo i znamo rado podelimo sa svima.

Za siguran uspeh u celom svetu

Globus, odnosno zemlja, predstavlja simbol života, ali –  što je za nas najvažnije –  i simbol uspešnog učenja. Donosi sreću na polju znanja, pospešujući uspeh u školi. Simbolika globusa na grbu ukazuje na visok nivo dostignuća naših studenata i učenika, kao i na naš osnovni cilj – razvijanje intelektualno sofisticiranih karaktera kroz iskustvo i aktiviranje srećne zone znanja.

Diploma koja ne poznaje granice

Pečat diplome sa znakom Ω u sebi govori o njenoj priznatosti u sferi informacionih tehnologija, s obzirom na primenu znaka u ovoj oblasti, ali i o širini mogućnosti naših učenika i studenata nakon maturiranja, odnosno diplomiranja.

Omega za sjajan krajnji rezultat kao našu ideju vodilju

Omega (Ω), poslednje slovo grčkog alfabeta, doslovno znači veliki, sjajni, uspešni, a njegovo značenje dovodi se u vezu i sa astronomskim fenomenom, nebulom Omega Centauri, najsjajnijim klasterom u našoj galaksiji, koja takođe označava posebnost, različitost i savršenstvo. Kraj – još jedno od značenja ovog simbola asocira na uspešan završetak školovanja naših učenika/studenata.

Štit jer je znanje najbolja odbrana

Smatramo da je znanje temelj svakog životnog uspeha kako ličnog, tako i profesionalnog – otuda štit kao simbol postojanosti i čvrstine.

Lovorov venac za pobednike, naše učenike ovenčane uspehom

Na kraju školovanja, ono što sledi jesu uspeh i pobeda, slikovito prikazani kroz lovorov venac, simbol večnosti, pobede, napretka i najviših dostignuća.

Krug savršenog, bezgraničnog uspeha

Krug, u kome se nalaze svi ovi simboli, označava sveukupnost, celovitost, svevremenost i savršenstvo. Ukida vreme i prostor, ukazujući na bezgranične mogućnosti koje naše škole daruju svojim studentima. Krug za tačkom ili manjim krugom u sredini simbolizuje ciklično savršenstvo, razrešenje svih egzistencijalnih pitanja.

Grbom ITS-a obeležen je kompletan suvenir program, kancelarijski materijal, školski pribor, kao i odevni predmeti – majice, jakne, kačketi…

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije dizajnirala je i specijalnu liniju odevnih predmeta u cilju razvijanja i jačanja zajedničkog duha, pripadnosti i privrženosti. Na ovaj način će studenti moći da pokažu koliku su ponosni na ustanovu u kojoj se obrazuju.