Learning_by_doing2(2)

Učite od najboljih. Studirate u najboljim uslovima. Stičete najtraženije IT veštine. RADITE na realnim projektima!

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS svakodnevno unapređuje načine kako da omogući svojim studentima da na najpraktičniji način primene svoja IT znanja. Projektni centar ITS-a je pravo mesto za svakoga ko na vreme, još tokom studiranja, želi da se susretne sa klijentima, organizuje projekat i stekne profesionalno iskustvo.

Šta je Projektni centar ITS-a?

Cilj Projektnog centra jeste da pomogne studentima da nauče kako je raditi i sarađivati sa drugima u poslovnom svetu, da provere koliko se dobro snalaze u radu u timu i koje im veštine zapravo idu bolje od drugih. Tako mogu i dosta da nauče i da još više unaprede neka znanja iz oblasti koje su ih manje zanimale.

Klijenti su razne firme, udruženja i ustanove različitih zanimanja i delatnosti koji žele da svoje poslovanje unaprede i podignu na viši nivo. Cilj im je da budu još moderniji, efikasniji, da prate svetske trendove, a to je zadatak studenata ITS-a koji su deo Projektnog centra.

Kako funkcioniše?

Studenti ITS-a u Projektnom centru su podeljeni u timove, gde svaki tim ima svog lidera i svaki član ima svoj zadatak, realne rokove i dogovore oko toga kako svaki projekat treba realizovati.

Studenti su u kontaktu sa klijentom, sa kojim imaju brifinge, i na taj način ugovaraju detalje finalnog rešenja. U ceo posao su uključeni i profesori ITS-a, kao i stručni saradnici – inženjeri iz kompanije Comtrade.

Ko može da bude deo Projektnog centra?

Projektni centar ITS-a je organizovan ekskluzivno za studente ITS-a koji su zainteresovani da što ranije uđu u poslovni svet i vide kako je to raditi sa pravim resursima, na realnim zadacima i sa kompanijama koje će zaista usvojiti krajnji produkt. Takođe, članovi tima su i učenici ITHS-a koji su već sada opredeljeni za IT svet i koji su se u dosadašnjem školovanju istakli.

Angažovani na Projektnom centru će na ovaj način unaprediti svoja znanja i veštine i sama realizacija zadataka će im doneti praktično iskustvo koje će im i te kako značiti u daljoj karijeri.

Šta ćete sve naučiti da radite u Projektnom centru?

Naučićete o tome kako pristupiti određenom projektu, koju IT veštinu i na koji način treba primeniti, ali i kako komunicirati, sarađivati i biti sastavni deo tima. Veštine koje imaju članovi Projektnog centra su identične onima koje imaju zaposleni u IT kompanijama.

Programming
Design
Business
Communication
Teamwork
Negotiation
Project management
Problem-solving
Passion for work
Planning
Creativity
Marketing
Illustration
Technical
Leadership
Analytical

Studenti su toliko dobri da mogu uspešno realizovati bilo koji projekat 

Svi učesnici u Projektnom centru su pokazali visok entuzijazam i profesionalnost koja se ne sreće često ni kod inženjera sa iskustvom. Tehničko znanje koje pokazuju, kao i smisao za timski rad, na veoma su visokom nivou. Ostvarili su odličnu komunikaciju sa krajnjim korisnicima, kao i sa svima zainteresovanima. Uz adekvatno rukovođenje, u stanju su da realizuju projekat bilo kog nivoa zahtevnosti.

Rade Radumilo
Lead Engineer at CT Group

Projekti naših studenata

Projektni centar ITS-a se bavi izradom različitih IT rešenja za klijente i korisnike, a do sada su imali prilike da rade na nekoliko vrlo zanimljivih, realnih projekata.

Projekat „Kreativna laboratorija”

Elektronski dnevnik za Poljoprivredno – veterinarsku školu

Portal za srednje elektrotehničke škole

Veb-sajt za „Vinske puteve Srbije”

Interaktivne igre na sajtu Narodnog muzeja

Virtuelni vodič kroz Muzej Vuka i Dositeja

Šta kažu studenti?

Studenti ITS-a koji su radili na projektima prezadovoljni su iskustvom koje su stekli radeći u timu i koristeći najnovije tehnologije. Dosta toga su već znali sami da urade, a mnogo toga su i naučili.

Radimo na kompletnoj izradi aplikacija

„Trenutno radimo na projektu elektronski dnevnik gde sam ja tim lider. Radimo u nekim određenim fazama, korišćenjem agilnih metodologija, .NET stek najviše, i radimo na kompletnoj izradi aplikacija, što je odlična primena svega što smo učimo.”

Dušan Unkulov
Informacione tehnologije

Najviše mi se svideo timski rad

Sada prolazi peti mesec kako radimo zajedno. Najviše bih istakao, osim što smo naučili mnogo stvari, taj timski rad koji smo svaki dan praktikovali. Kao što smo imali formalni deo, tako smo imali i neformalni deo, druzili se, radili u timu ili od kuće.

Vladimir Janjić
Master Informacione tehnologije

Dosta toga sam naučila

Na projektu sam elektronski portal, a student sam treće godine. Ovo je jedno od mnogo dobrih iskustava koje sam imala na ITS-u i shvatila sam da znam dosta stvari i da sam dosta toga naučila; upoznala sam i nove kolege.

Milica Brković
Informacioni sistemi

Radi se po agilnim metodama, kao u većini IT firmi

Radimo po principima rada po kojima 85–90% firmi generalno radi, tako da mislim da je to jako dobro iskustvo. Stekne se utisak kako je to raditi u timu, komunicirati sa drugim ljudima na netehničkom jeziku,  prezentuje rad klijentu, itd.

Aleksa Kuzman
Informacione tehnologije

Kroz praktičan rad do ekspertskih znanja

Predstavili smo vam samo neke od aktuelnih projekata na kojima rade naši studenti, koji su na ovaj način pokazali svoje IT veštine, ali i kako komunicirati i sarađivati u timu i sa klijentima, kako organizovati i planirati izradu projekta i kako ga na kraju u potpunosti završiti.

ITS svojim studentima omogućava da rade na realnim projektima, da steknu profesionalno iskustvo već tokom studiranja. Na ovaj način studenti ITS-a ne samo da će komunicirati i sa raznim klijentima nego će i ostvariti kontakte za neke buduće projekte i poslove. Ovo iskustvo je neprocenjiva referenca u CV-ju, što omogućava studentima da lako nađu odlično plaćen posao posle završenih studija.

I ti možeš da radiš na realnim projektima. Iskoristi ovu priliku i prijavi se na sledeće pozicije:

  • Dizajner,
  • Kontrola kvaliteta,
  • Junior .NET Developer,
  • Product Owner,
  • Scrum Master.

Koordinator Projektnog centra Vukašin Jeremić

Vukašin Jeremić poslednjih deset godina radi sa proizvodima kompanije Microsoft. Ima znanja o različitim tehnologijama i iskustvo u radu u šest različitih industrija i oblasti kao što su elektronska i naftna industrija, finansije, vlada, zdravstvo i informacione tehnologije. Takođe, završio je i Microsoft kurseve za programere, kao što su HTML5, CSS3, JavaScript, ASP.NET MVC4, Developing MS SharePoint 2013 Core Solutions i Developing MS SharePoint 2013 Advance Solutions.

Napravi svoj tim sa kojim ćeš raditi na atraktivnim projektima. Postani i ti deo Projektnog centra ITS-a!