Upotreba kolačića (cookies)

Prihvatam

Kako bismo vam omogućili optimalno korisničko iskustvo prilikom posete sajtu its.edu.rs, informacije prikupljamo upotrebom kolačića. Ovo nam omogućava da poboljšamo učinak stranice i da vam prikazujemo upravo onaj sadržaj i reklame koji odgovaraju vašim potrebama. Čitaj dalje
Neki od ovih kolačića su potrebni kako bismo vam ponudili svoje usluge. Drugi, uključujući i kolačiće trećih strana, nisu neophodni, međutim, bez njih ovaj sajt neće funkcionisati na najbolji mogući način. Takođe, bez ovih kolačića, sadržaj neće biti prilagođen vašim potrebama. Biranjem opcije „Prihvatam” i daljim korišćenjem sajta pristajete na podešavanja u vezi sa kolačićima, koja u svakom trenutku možete videti kako da izmenite u odeljku Cookies. Ovde možete pronaći još informacija o upotrebi kolačića na našem sajtu. Dodatne informacije
Dodatne informacije Prihvatam

Preuzmite besplatan informator Visoke škole za informacione tehnologije

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju e-mail adresu i preuzmite informator Visoke škole za informacione tehnologije u kome ćete saznati:

  • Detaljan plan i program za sve smerove i profile
  • Uslove školovanja
  • Upisne rokove
  • Utiske studenata - Vaših budućih kolega
  • Sastav nastavničkog kadra
  • Dodatne pogodnosti koje ostvarujete u toku studija

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na ITS-u.

Projekat „Kreativna laboratorija”

Tehnologije koje su korišćene: WordPress, Photoshop, After Effects
Trajanje projekta: 4 meseca
Tim: 9 studenata sa sva 4 smera ITS-a


Jedan od projekata na kom se intenzivno radilo u okviru Projektnog centra ITS-a, a koji je podržalo Ministarstvo privrede u saradnji sa organizacijom ReCrafts, jeste projekat „Kreativna laboratorija”. Cilj projekta je kreiranje multimedijalnog internet portala koji povezuje obrazovne ustanove i privrednike.

Studenti ITS-a angažovani na ovom projektu bili su podeljeni u dve grupe: oni koji su posećivali škole i oni koji su kreirali sajt. Cilj poseta školama bilo je prikupljanje foto i video materijala za sajt. Fotografisani su radovi učenika (budućih zanatlija i umetnika), snimani su intervjui sa direktorima škola, predstavnicima opština i učenicima. Nakon prikupljenog materijala, studenti su editovali sadržaj i time ga prilagođavali potrebama internet portala.

Grupa studenata koja je radila na kreiranju sajta je pravila WordPress temu i time omogućila korišćenje WP CMS-a radi jednostavnijeg održavanja informacija na sajtu. Sajt je trojezičan (srpski, engleski i italijanski) i namenjen je učenicima srednjih zanatskih i umetničkih škola širom Srbije, ali i malim i velikim privrednicima, kako bi se međusobno povezali i omogućili praksu i zaposlenje učenika za vreme i nakon školovanja. Takođe, planirana je saradnja i sa privrednicima u regionu, te je zato sajt preveden na više jezika.
Veb-sajt za „Vinske puteve Srbije”

vinskiputevisrbije.rs

Tehnologije korišćene u izradi: HTML, CSS, JavaScript, WordPress, Photoshop

Projekat na kom naši studenti rade u nekoliko faza je za čuvenu ogranizaciju „Vinski putevi Srbije”, koji je namenjen svim ljubiteljima grožđa i vina. Za njih na sajtu treba da se nađu osnovne informacije i zanimljivosti o vinu i svim poznatim vinarijama u našoj zemlji. Svi zainteresovani će na sajtu moći i da nađu zanimljivosti o svim kulturnoistorijskim obeležjima koja se nalaze u blizini vinarija, kao i vesti, fotografije i brošure svih članova udruženja.

Izrada projekta je podeljena u tri faze zbog svog obima. Tokom prve faze članovi Projektnog centra izrađuju dizajn sajta, nakon kog rade na kodiranju osnovnih stranica i postova u HTML-u, CSS-u i JavaScriptu, a zatim se sajt podiže i testira. U sledećoj fazi radiće se na pravljenju CMS-a u okviru WordPressa, gde će se formirati tema u PHP jeziku, radi jednostavnijeg editovanja informacija na sajtu. Radiće se i na SEO optimizaciji. Grupa studenata koja je angažovana u prvoj fazi projekta vešta je u grafičkom i veb-dizajnu, dok su za drugu fazu zaduženi studenti poznavaoci PHP jezika i WordPress platforme. Sajt će biti dvojezičan (srpski i engleski), jer je namenjen turistima i ljubiteljima vina kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Planirana dužina trajanja projekta je 5 meseci.

Vinski turizam se pokazao veoma važnim za Srbiju, tako da će i sajt koji studenti budu pravili biti od velikog značaja za razvoj ove vrste turističke ponude, ali, pre svega, ovaj projekat će pružiti studentima odličnu referencu i neophodno iskustvo za dalje napredovanje.
Portal za srednje elektrotehničke škole

Tehnologije korišćene u izradi: C#, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery, Bootstrap, MS Visual Studio 2017, MS SQL Server Management Studio 17, ASP .NET MVC, GitHub, MSTest, Moq Frameworka, Scrum – agilna metoda razvoja softvera.

Studenti ITS-a koji su članovi Projektnog centra imaju priliku da pokažu sva svoja znanja u okviru velikog zadatka koji imaju pred sobom. Za srednje elektrotehničke škole u zemlji izrađuju portale koji su namenjeni isključivo učenicima i profesorima. Na taj način oni jednostavnije razmenjuju školski materijal, imaju uvid u sve predmete, njegov raspored, svoje ocene i najnovije vesti iz školskog života.

Portal je napravljen tako da mu mogu pristupiti 4 vrste korisnika – admin, urednik, profesor i učenik. I svaki od njih ima različita zaduženja i mogućnosti. Članovi Projektnog centra su, između ostalog, imali zadatak da tačno odrede koje će pristupe imati svaki od korisnika. Neko ima mogućnost da postavi materijal, da ga uređuje, briše po potrebi, da postavlja vest, a neko da dodaje nove korisnike. Ceo portal, koji je već u funkciji, sami su uradili članovi Projektnog centra uz stručne savete svojih profesora.
Elektronski dnevnik za Poljoprivredno - veterinarsku školu u Svilajncu

Tehnologije korišćene u izradi: .NET tech stack (EF6, MsSQL, Moq), jQuery, Bootstrap, Scrum.

Jedna od najpoznatijih poljoprivrednih škola u zemlji dobija aplikaciju Elektronski dnevnik, koja služi kao pandan klasičnom dnevniku. Za izradu ove veoma korisne aplikacije zaduženi su članovi Projektnog centra ITS-a. Cilj ove aplikacije je da pojednostavi sve aktivnosti koje su vezane za gotovo sve procese srednjoškolskog obrazovanja. Kako bi ceo sistem funkcionisao kako treba, aplikacija će imati više nivoa pristupa, u zavisnosti od funkcionalnosti koje treba realizovati.

Administrator aplikacije imaće najviše ovlašćenja – mogućnost unosa informacija o učeniku kao što su ime, prezime, adresa i telefon, kao i mogućnost kreiranja odeljenja sa već unetim podacima o učenicima, pokretanja školske godine, unosa profesora u sistem i slično.

Profesori će moći da se loguju na svoj nalog i tako će im se omogućiti pregled svih odeljenja kojima oni predaju, unos ocena koje su učenici dobili na njihovom času, upis časa, odsutnih učenika, napomena i drugo. Razredne starešine će imati proširen spektar funkcionalnosti kako bi mogle da ispunjavaju obaveze u vezi sa svojim odeljenjem kao što je pravdanje izostanaka.

Učenici će takođe imati pristup aplikaciji, sa ciljem da im se na klik omogući pregled svih aktivnosti u školskoj godini. Moći će da vide sve ocene koje su dobili do tada, imaće pregled odsustva sa nastave, kao i uvid u bilo kakve dodatne aktivnosti u vezi sa tekućom godinom.

Konačno, aplikacija će imati mogućnost generisanja raznih izveštaja koji su bitni za tekuću godinu, u vrlo kratkom roku, čime se pozamašno skraćuje vreme ovih aktivnosti. Pomenuti izveštaji podrazumevaju sve vrste statistika u vezi sa učenicima, ocenama, opravdanim i neopravdanim časovima, kao i sa samim učinkom profesora u školi.
Interaktivne igre na sajtu Narodnog muzeja

https://igrice.narodnimuzej.rs/

Tehnologije koje su korišćene: JavaScript, HTML, CSS, Bootstrap, AOS
Trajanje projekta: 4 meseca
Tim: 6 studenata sa 2 smera ITS-a


Tim Projektnog centra ITS-a je prema ideji Narodnog muzeja kreirao sajt na kome se nalaze tri različite igre čiji je cilj da se mlađa populacija upozna sa kulturnom istorijom kroz bogatu kolekciju predmeta izloženih u Narodnom muzeju, kao i u Muzeju Vuka i Dositeja. 

Na početnoj strani sajta prikazane su „Igra memorije”, „Slagalica” i „Otkrivalica”. Čitav sajt prilagođen je tako da se igre mogu igrati na različitim uređajima: mobilnom telefonu, laptopu ili tabletu. Korisnici sajta imaju mogućnost da biraju jezik, i to engleski i srpski (ćirilicu ili latinicu). 

Nakon što se izabere željena igrica, postoji mogućnost odabira muzeja, Narodnog ili Muzeja Vuka i Dositeja, od čega zavisi i sadržaj izabrane igre. 

U „Igri memorije” igrači povezuju sličice različitih predmeta iz kolekcije muzeja. Igrač ima zadatak da spoji sličice sa istim prikazanim predmetima. Zahvaljujući igri „Slagalica”, korisnicima je predstavljena velika kolekcija slika muzeja. Nakon što odaberu muzej, igrači biraju sliku od koje će biti formirana slagalica i težinu zadatka (na raspolaganju su im tri nivoa). Nakon uspešno složene slike korisnici imaju priliku da pročitaju informacije i zanimljivosti o prikazanoj slici. 

Igra „Otkrivalica” započinje odabirom slika iz zbirke umetničkih dela delimično zamućenih sa namerom da se otkriju. Korisnik bira delo koje mu je privuklo pažnju i tačnim odgovaranjem na pitanja u vezi sa tim delom slika će se razbistriti. Nakon što igrač odgovori tačno na sva pitanja, prikazaće se slika i dobiće zanimljive informacije o umetničkom delu. 

Učešćem u ovom projektu studenti su imali priliku da primene svoja IT znanja i steknu iskustvo u poslovnoj komunikaciji, koja će im biti od velike koristi u budućnosti.

 
Virtuelni vodič kroz Muzej Vuka i Dositeja

Tehnologije koje su korišćene: Java, Android Studio
Trajanje projekta: 5 meseci
Tim: 5 studenata sa 2 smera ITS-a


Muzej Vuka i Dositeja dobio je jedinstvenu aplikaciju koju su kreirali članovi Projektnog centra ITS-a. Aplikacija je rađena za Android platformu korišćenjem programskog jezika Java. Za izradu ove aplikacije bio je zadužen projektni tim od pet studenata, koji su, pored tim lidera, činili programeri i grafički dizajner.

Ova aplikacija omogućava posetiocima muzeja da se upoznaju sa životom i delom Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića kroz različite materijale koji prikazuju njihov rad, lične predmete i deo istorije toga doba.

Aplikacija korisniku pruža mogućnost odabira jezika, i to srpskog, engleskog i turskog, kao i srpskog znakovnog jezika, namenjenog gluvim i osobama sa oštećenim sluhom, a ceo virtuelni vodič je identičnog izgleda kao i muzej sa svim sobama.

Prikaz soba je urađen tako da pruži sve važne informacije u vezi sa odabranom sobom kao što su tekst o sobi, slike sobe i audio-snimci u vezi sa tom sobom. Sama soba je podeljena na nekoliko strana u zavisnosti od obima sadržaja. Audio-snimci su snimljeni kao audio-vodič kroz muzej sa nekoliko snimaka naracije pisama Vuka i Dositeja. Klikom na određenu sliku ta slika se otvara u većem prozoru sa detaljnim opisom slike.

Tim Projektnog centra ITS-a potrudio se da u okviru aplikacije objedini što više materijala – od tekstova i slika do audio i video snimaka.